Karcsa 2015
€ 12.00
Suché biele víno
Odroda: Leánka 40%, Veltlínske zelené 40%, Rizling vlašský 20%
Vinohrad: Mužla, hon „Erdőntúli Öreghegy“ (Starý vrch za lesom)
Počet fliaš: 650
Objem fľaše: 0,75 litra
Obsah alkoholu: 12,86 %
Zvyškový cukor: 2,0 g/liter
Celkový obsah kyselín: 5,28 g/liter
Oxid siričitý celkový: 129 mg/liter
Charakter vína: Podľa rodinnej tradície Geönczeölovci pochádzajú zo Žitného ostrova z obce Kynceľove Kračany, ktorej maďarský názov je Göncölkarcsa. Naši predkovia ešte používali stredné meno Karcsay. Meno znamená voľakedajšieho hodnostára. Tomuto vínu venujeme najvyššiu možnú pozornosť, pripravujeme ho výhradne len v z najlepších ročníkov. Chceli sme vytvoriť veľké biele víno, ktoré reprezentuje všetok vinársky fortieľ. Korene s nízkou zaťaženosťou, organicky dopestované prezreté hrozno, kvasenie na šupkách, zrenie na jemných kaloch, kupáž a vyzrievanie v drevených sudoch a vo fľašiach.
„Maslová aróma, vôňa medovo-korenistých krupicových cestovín. Mierna botritická chuť, jazyk pohladká krémový karamel s trochou čerešne. Vzrušujúce viacvrstvé víno s peknou štruktúrou.” (Časopis „Pécsi Borozó“)
Technológia: Klasická kupáž kvasená v drevenom sude, vyzrievaná na jemných kaloch. Leánka a Veltlín boli pripravené z prezretého hrozna, dostali 24 hodín na šupkách a spontánne kvasenie. Rizling Vlašský je z neskorého zberu, časť bobúľ bola botritická. 15 dní stál na šupkách. Pol roka vyzrievali tieto tri vína samostatne a po kupáži sa spoločne vrátili do suda na 8 mesiacov. Po fľaškovaní ešte aspoň pol roka oddychujú v pivnici.
Gastronómia: Pečené mäsá, hríby, zrelé syry až po syry s modrou plesňou.
Odporúčaná teplota podávania: 12-13ᵒC
Nie je na sklade