Duett 2018

Száraz fehér bor
Szőlőfajta: Leányka 50%, Bianca 50%
Termőhely: Muzsla, Nagyhegy dűlő és Ipolyszalka, Baglyas dűlő

Technikai adatok:
Palackszám: 800
Palack űrtartalma: 0,75 liter
Alkoholtartalom: 12,25 %
Maradék cukortartalom: 1,0 g/liter
Összes savtartalom: 4,23 g/liter
Összkén: 62 mg/liter

Borleírás: Enyhén pirkadt sárga-mézssárga színű házasítás. Illata fűszeres, mézeskalácsra is emlékeztet, mellette mazsola, sárga vadszilva, gyógynövények, tejcsokoládé is felfedezhetők. Lágyabb savak, aszalt kajszis, almacsipszes aromák, egy kis kesernye, egy kis édességérzet színesíti a képet.

Technológia: A kissé túlérett Leánykát (Fehér leányka, amit a Felvidéken Pozsonyi leánykának is neveznek) Muzslán, a Biancát Ipolyszalkán szüreteltük. A borok külön-külön készültek el, mindkettő rövid héjon áztatás után került tartályba, ahol spontán módon erjedtek ki, és finomseprőn hagytuk végigmenni az almasavbontást is. 2020 elején házasítottuk össze a két tételt, majd pár hónap múlva palackba került a bor.

Gasztronómia:  Izgalmas bor-étel párosításokra ad alkalmat, mi leginkább sütőtökkel készült fogásokkal, édesburgonyával, párolt gyökerekkel (cékla, csicsóka, sárgarépa stb.), krémlevesekkel, narancsos kacsával, grillcsirkével tudjuk elképzelni, de nem túl fűszeres, „natúr” (párolt, főtt) módon elkészített halakhoz vagy szusihoz is kitűnő választás lehet.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 11-13 ᵒC

 

Pdf