Szőlőterületek

 

A Geönczeöl Pince jelenleg mintegy 2,5 hektár szőlőterülettel rendelkezik. Ezek többsége idős, 40-60 év közötti életkorú szőlő, kisebb része 10-20 év közötti, illetve egy kisebb parcella új telepítés. Közel 1 hektár telepítésre vár, ide hagyományos szőlőfajtákat tervezünk.

A tőkék alacsony és középmagas kordonon vannak, egy részüket kétrügyes csapra (Olasz rizling, Szent Lőrinc, a Zöld veltelini egy része), a többit szálvesszőre metsszük. A tőketerhelés alacsony, fajtától és borászati céloktól függően 0,5-1,5 kg/tőke szőlőt szüretelünk. A növényvédelem 100%-ban organikus, ami azt jelenti, hogy kizárólag biotermesztésben engedélyezett készítményeket alkalmazunk, de ezen belül is próbáljuk csökkenteni, helyettesíteni a kén- és rézalapú szereket. A muzslai szőlőben ehhez nagy segítség a kihelyezett kis meteorológiai állomás a Szőlőőr jóvoltából, mellyel pontosabban meg tudjuk határozni, hogy szükséges-e, és mikor, mi ellen a permetezés.

Saját területeinken elég sok szőlőfajta található, köszönhetően annak, hogy ezek túlnyomó része még nem saját telepítés volt: Zöld veltelini, Olasz rizling, Pozsonyi leányka (Leányka), Peszeki leányka (Királyleányka), Rajnai rizling, Pinot blanc, Szent Lőrinc, Kékfrankos, Dornfelder, Néró, Bianka, Devín, Otelló. Emiatt igen nehéz a szüret megszervezése, évjáratonként akár 10-15 szüretet is tartunk. Cserébe viszont alkalmunk nyílik megfigyelni, hogyan viselkednek ezek a szőlőfajták szőlőként, borként. Néhány bor alapanyagát megbízható helyi gazdáktól vásároljuk fel, kiegészítve a saját termést vagy választékbővítésként. Ilyen például a Pinot noir és Chardonnay, esetenként Kékfrankos, Rajnai rizling is.

Saját területeink:

  • Muzsla, Erdőntúli Öreghegy dűlő, avagy a Nagyhegy alsó része – délnyugati fekvés, löszös, „csipákás” talaj. A 300 méteres sorok alsó harmadában szinte minden évben beaszúsodik az Olasz rizling (évjárattól függően az Ősz húrja vagy a Karcsa nevű borunk alapanyaga). A felső részen az állandó széljárás és a sok napsütés miatt egészséges, érett Zöld veltelinit, Leánykát és Szent Lőrincet tudunk szüretelni.
  • Muzsla, Nagyhegy – a legmagasabban fekvő, délnyugati fekvésű ültetvényünkben Rajnai rizlinget termesztünk, itt fél hektár telepítésre váró területünk is van.
  • Ipolyszalka, Baglyas dűlő – keleti fekvésű, kötöttebb talajú dűlő, ahol bár vannak egységes részek is, ám hatalmas a fajtakavalkád, a fentebb felsorolt szőlőfajtákból a Rajnai rizlingen kívül minden található itt. Nagyon szép savakat produkál ez a dűlő, egy része minden bizonnyal kitűnő pezsgő-alapborként szolgál majd a jövőben.

A jövőben szeretnénk Garamkövesden, a pince közelében is telepíteni, illetve a már meglévő ültetvényeket is kiegészíteni. Folyamatosan, bár apró lépésekben növeljük a birtokot, egészen a célként kijelölt 5-10 hektár közötti méretig.