Borászat

 

Geönczeöl Attila

Geönczeöl Attila
borász, tulajdonos

„A borászkodásba még egyetemi éveim alatt vetettem bele magam, a kilencvenes években, az első boromat 1997-ben készítettem. Azóta sok víz lefolyt a Garamon, a kis lelédi pincéből 2006-ban átköltöztettem a prést és a hordókat Garamkövesdre, egy 1882-ben épült hagyományos présházba, majd megvettem két romos pincét is a szomszédban. Jelenleg 2,5 hektáron gazdálkodunk, de minden évben növekszik kicsit a terület, szépülnek a pincék, fejlődik a birtok.” – 2019 március, Geönczeöl Attila, borász – „Sok munka van még előttünk ahhoz, hogy álmainkat elérjük, de sosem téveszthetjük szem elől, hogy honnan jöttünk, kik is vagyunk. És hogy az út legalább olyan fontos, mint a cél…”

A pince családi vállalkozás, kisebb-nagyobb mértékben a teljes öt tagú család részt vesz benne, de sokat segítenek a szülők, testvérek, barátok is.

A pincészetben hagyományos módszerekkel dolgozunk, amihez a mélyen a garammenti löszbe vájt, állandó hőmérsékletű pincék kiváló hátteret adnak. Mivel a legnagyobb tartályunk is csak 1100 literes, a 12 Celsius fokos pincehőmérsékleten nincs túlmelegedés, természetes módon szabályozott az erjedés. Technológiánk egyszerűen hangzik: spontán, azaz fajélesztők nélküli erjesztés, alacsony kénszint, hosszú finomseprős, hordós és palackos érlelés. Ám mivel nem akarunk drasztikusan belenyúlni a természetes folyamatokba, időnként sokkal nehezebb ez a munka, mint gondolnánk. Tartályokat és fahordókat egyaránt használunk, utóbbiból 220 és 530 literes zempléni tölgyfából, illetve néhány idősebb, amerikai tölgyből készült hordó áll rendelkezésünkre. A leszüretelt szőlő alapján döntjük el, mire lehet szüksége a bornak, aztán persze a természet sokszor felülírja az elképzeléseinket…

„Minden évjárat más, ráadásul nincsenek előttünk több évtizedes, évszázados minták, folyamatosan tanuljuk, hogy mire képesek dűlőink, milyen szeszélyei vannak a szőlőfajtáinknak. Szőlész-borász szakmérnök vagyok, ráadásul borszakíróként, szakmai tanácsadóként bejártam a Kárpát-medence és a világ borvidékeit. Ismerem tehát a nagyüzemi módszereket, tudom, hogyan lehetne könnyen-gyorsan „populáris” borokat készíteni. Azonban más utat választottam. Mondhatnám, járatlant, bár már egyre többen tapossuk ezt az ösvényt…”

Több szőlőfajtából, sokféle bort készítünk, saját és a szomszédoktól vásárolt alapanyagból. Ebből a saját szőlő 100%-osan organikus termesztésű. Szeretünk kísérletezni. Késői szüret, finomseprős érlelés, héjon erjesztett fehérbor, pezsgő, hosszú fahordós érlelés, házasítások… Szeretnénk megtalálni a vidékre jellemző, a szájízünknek és közönségünknek leginkább tetsző borokat. Évente egyszer van lehetőségünk próbálkozni, ezért minden évjáratban a maximumot próbáljuk kihozni a szüretből. Természetesen vannak már olyan boraink, melyeket, ha minden évben kicsit az évjárat szeszélyeihez igazítva is, de hasonló módon készítünk: Veltelini, Karcsa, Riesling például. És lassan a St. Frank és a Pinot noir is beleillik a sorba.

Kísérletezgetünk a klasszikus, palackos erjesztésű pezsgőkészítéssel, mivel úgy látjuk, nagyszerű alapanyagok állnak rendelkezésre hozzá minden évben. A pincét pedig fel kell készítenünk a borturizmusra is, hiszen egyre több megkeresés érkezik hozzánk, ráadásul mellettünk indul az évről-évre népszerűbb Garamkövesd-Kovácspatak-Helemba túraútvonal.

Alapító tagjai vagyunk a Parkan Granum Terroir Borász Körnek is, mely célul tűzte ki Alsó-Garammente borkultúrájának fejlesztését, népszerűsítését. A Borász Kör nemcsak közös bemutatókat szervez, hanem szakmai közösségként egymás munkáját is segítjük