Karcsa 2015

 12.00

Száraz fehér bor
Szőlőfajta: Leányka 40%, Zöld veltelini 40%, Olasz rizling 20%
Termőhely: Muzsla, Erdőntúli Öreghegy

Technikai adatok:
Palackszám: 650
Palack űrtartalma: 0,75 liter
Alkoholtartalom: 12,86 %
Maradék cukortartalom: 2,0 g/liter
Összes savtartalom: 5,28 g/liter
Összkén: 129 mg/liter

Borleírás: A családi hagyomány szerint a Geönczeöl család a csallóközi Göncölkarcsáról származik, őseink még használták a Karcsay előnevet. A szó egyébként ősi magyar közjogi tisztséget jelent. A bor a pincészet legnagyobb odafigyeléssel készített tétele, kizárólag a legjobb évjáratokban hozzuk forgalomba. Nagy fehérbort kívántunk alkotni, mely ötvözi a borászati munka minden fortélyát: alacsony terhelésű, organikus termesztésű, túlérett szőlő, héjon erjesztés, fahordós és palackos érlelés, finomseprős érlelés, házasítás.

„Vajas illat, mézes fűszeres grízes tészta. Kissé töppedtes ízek, krémesség és karamell simul a nyelven, némi cserességgel együtt. Izgalmas, szép szerkezetű, összetett bor.” (Pécsi Borozó)

Technológia: Klasszikus házasítás, fahordóban erjesztve, finomseprőn érlelve. A Leányka és a Zöld veltelini túlérett szőlőből készült, 24 órás héjon áztatást kapott, majd spontán erjedt. Az Olasz rizling 15 napig volt héjon, késői szüretelésű, részben aszúsodott-töppedt szőlőként szüreteltük. Fél éven át külön érlelődött a 3 bor, majd összeházasítottuk, és a házasítás további 8 hónapra visszakerült fahordókba. Palackozás után a bor legalább fél évig a pincében pihen, csak ezután kerül forgalomba.

Gasztronómia: Sültek, gombás ételek, érlelt sajtok, akár a kéksajtig.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-13 ᵒC

 

Elfogyott

Kategória: